Zonele de conflict ale lumii

Yemen: Rebelii “Houthi” intampina rezistenta

yemen-rebels

 

Peste 250 de persoane au fost ucise in ultimele trei zile in timp ce triburile sunnite si AQAP (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula) incearca sa ii opreasca pe rebelii shiiti sa patrunda in Bayda.

Luptele intre membri triburilor sunnite si rebelii shiiti au dus la moartea a sute de persoane in centrul Yemenului, iar luptatorii shiiti continua sa se extinda in multe zone ale tarii.

Au fost raportate peste 250 de decese in ultimele trei zile in incercarea triburilor, sustinute de al-Qaeda, de a-i opri pe rebelii “Houthi” (numiti astfel dupa fostul lor conducator Hussein Badreddin al-Houthi) sa avanseze.Acestia au patruns intr-o zona controlata de AQAP, Radda, dupa ce comandantul Batalionului 193 al armatei s-a dat batut, retragandu-si trupele.

Majoritatea luptatorilor AQAP sunt cetateni ai orasului cu un total de locuitori de aproximativ 60.000 de persoane, in mare parte sunniti.

In cadrul unui discurs tinut duminica de presedintele Yemenului acesta s-a adresat rebelilor cerandu-le sa isi retraga imediat toate trupele inarmate din toate orasele, inclusiv din capitala Sana’a.Luna trecuta, a fost semnat un acord de pace intre rebeli si guvern insa acesta s-a dovedit inutil.

 

Sursa: Al-Jazeera

Leave a comment

Information

This entry was posted on October 27, 2014 by in Uncategorized and tagged , , .